angle-left Kielikello.fi uudistui verkkolehdeksi Liferay Portal 7.0 CE:lle
Referenssi

Kielikello.fi uudistui verkkolehdeksi Liferay Portal 7.0 CE:lle

Kielikello.fi uudistui kaikille avoimeksi verkkolehdeksi. Uusia kohderyhmiä tavoitteleva palvelu on toteutettu saavutettavaksi. Entisiä tilaajia palvellaan tulostus- ja tilausmahdollisuuksilla.

www.kielikello.fi
2632 migroitua artikkelia
1968 vuodesta alkava arkisto
1332 asiasanaa
2 verkkolehteä samassa portaalissa

Lyhyesti

Kielikello.fi uudistui kaikille avoimeksi verkkolehdeksi. Hansel-projektissa sopimusvastuu oli Codemenilla, käyttöliittymäsuunnitelusta vastasi FixUI ja Ch5 vastasi teknisestä ja visuaalisesta suunnittelusta ja toteutuksesta sekä kokonaisprojektin hallinnasta. Kyseessä oli tavoitehintainen projektikokonaisuus.

Kotimaisten kielten keskus (Kotus) on julkaissut kielenhuollon Kielikello-lehteä vuodesta 1968. Viimeinen painettu Kielikello ilmestyi joulukuussa 2017. Jatkossa Kielikello ilmestyy vain verkkolehtenä, jossa kaikki uusi ja vanha aineisto on vapaasti luettavissa verkossa.

Verkkomedian toteutusprojektissa keskeistä olikin monipuolisen haun rakentaminen, jotta runsas sisältö avautuu käyttäjille.

Lehden tilaajille painetun lehden loppuminen on raju muutos. Uusi verkkopalvelu jäljittelee lehden ilmestymistä mahdollisuudella tilata verkkolehden uudesta ”numerosta” eli sisällysluetteloon kootusta artikkelipaketista sähköposti-ilmoitus. Myös artikkelien tulostukseen kiinnitettiin huomiota; moni säilytti lehdenkin sivuja huoneentauluina esimerkiksi kirjoitus- tai opetustyönsä tukena.

Jo projektin alussa tunnistettiin moneen kertaan järjestelmästä toiseen siirretyn, laajan ja vaativan aineiston haastavuus. Projektissa toteutettiin onnistunut tuonti uuteen järjestelmään. Siirrossa aineistoa myös yhdenmukaistettiin, paranneltiin ja jäsenneltiin.

Laajaa lukijakuntaa ajatellen Kielikellolla on korkeat saavutettavuusvaatimukset. Käyttöliittymä- ja ulkoasusuunnittelussa on noudatettu WCAG 2.0 -standardin AA-tason vaatimuksia.

Sisarsivustona samaan portaaliin, omalla ulkoasulla, toteutettiin Sprakbruk.fi, joka julkistuu oman aikataulunsa mukaisesti.

Projektissa varmistettiin vanhan palvelun linkkien uudelleenohjaukset uuden palvelun vastaaviin sivuihin.

Projekti on mennyt hyvin sujuvasti. Meitä on kuunneltu ja ohjattu asiantuntevasti valinnoissa. Olemme tyytyväisiä lopputulokseen ja yhteistyöhön – kaikkeen mitä on kysytty, on tullut vastaus.

SÄHKÖISEN KIELIKELLON PÄÄTOIMITTAJA SARI MAAMIES