angle-left Liferayn vahvuudet taklaavat WordPressin heikkoudet
8.3.2017
Blogi

Liferayn vahvuudet taklaavat WordPressin heikkoudet

NorthPatrol kirjoitti kattavasti WordPressin rajoitteista etenkin isompien verkkopalveluhankkeiden näkökulmasta. Ch5:n mielestä Liferayn vahvuudet ovat siellä, missä WordPressin heikkoudet.

NorthPatrolin artikkeli: WordPressin haasteet isoissa sivustoissa …listasi seuraavia WordPress-rajoitteita:

1. Media-/tiedostohallinta

WordPressissä suppea – ei edes kansiointia.

Liferayssa riittävä jopa tiedostopankki-funktioon keskittyvään käyttötarkoitukseen. Kansiointi, oikeusrajaus, versiohistoria, uloskuittaus ja käytön logit – kaikki tarvittava tehokkaaseen tiedostojen hallinnointiin.

2. Käyttöoikeushallinta

WordPressissä hyvin yksinkertainen – joudutaan usein antamaan liian laajat oikeudet peruskäytön onnistumiseksi.

Liferaylta voi vaatia jopa järjettömän atomista käyttöoikeusrajausta ominaisuuksiin ja sisältöihin. Sopivalla oikeustasojen jaottelulla saadaan käytännössä toimiva kokonaisuus, jossa taitaville pääkäyttäjille voidaan mahdollistaa paljonkin omatoimisuutta, sisällönsyöttäjille ydintekemiseen keskittynyt näkymä ja ryhmä/rooli/henkilökohtaisella tasolla poikkeukset, vaikkapa keskustelumoderaattorit.

3. Kieliversiointi

WordPressissä ei perusmuodossaan ole lainkaan monikielisyyden tukea – hoidettava lisäosilla, joiden käytössä omat haasteet.

Liferay tukee aidosti monikielisyyttä, yksi-yhteen tai halutussa vastaavuuden laajuudessa. Suomessa tehdään harvoin sivustoa, jonka ei pitäisi toimia vähintään yhdellä toisellakin kielellä. Ch5 on toteuttanut jopa 28-kielisen sivuston Liferaylla. Liferay käyttöliittymä on monikielinen, joten sisällöntuottajat voivat työskennellä valitsemallaan kielellä. 

4. Rakennehallinta

WordPressin sivukeskeisyys vaikeuttaa hierarkioiden hahmotusta.

Liferayn rakenneajattelu on myös aluksi hankala hahmottaa. Siinä navigoitava sivurakenne on erillinen sivuilla näytettävästä sisällöstä. Tämä on kuitenkin tarkoituksenmukainen malli, joka tähtää sisältöjen keskitettyyn hallintaan ja monikäyttöisyyteen, jossa esimerkiksi sama uutinen voi esiintyä eri ulkoasuissa alisivustoilla.

Liferay vaatii suunnittelua, mutta mahdollistaa monimutkaisenkin sisältömallin.

5. Sivupohjien joustavuus

WordPressin sivukeskeinen ajattelumalli estää sivujen variointia.

Liferay perustuu modulaariseen malliin, jossa kulloinkin valittuna oleva rakenne (käytännössä sivun palstajako) voidaan kansoittaa halutuilla komponenteilla, joita voidaan myös drag-and-drop-siirrellä. Teemoja voi olla useita rinnakkaisia. Kaikki palstat ja sisällöt voidaan määrätä joko valinnaisiksi tai pakottaa vakiopohjiksi.

Sivun asettelu on hierarkista: 

  • Teema määrää yhteiset komponentit, kuten ylä- ja alatunnisteet sekä sisältöalueen sijainnin
  • Sisältöalue, jonka sisälle valitaan palstoitus
  • Palstat, jonne sijoitetaan sisällöt ja toiminnallisuudet

6. Digimarkkinointikyvykkyys

WordPressistä puuttuu personointi.

Liferayn keskeinen vahvuus on personointi. Käyttäjälle voidaan muodostaa oma sivu tai sivusto, joka on personoitu käyttäjän valintojen mukaan tai koko verkkopalvelu voidaan personoida. 

7. Lisäosariippuvuus

WordPress on lähtökohtaisesti yksinkertainen järjestelmä. Monimuotoisuutta lisätään plugineilla eli lisäosilla täydentämällä. Lopputulos on helposti häkkyrä, jossa ilmenevää ongelmaa on vaikea jäljittää.

Liferay sisältää valmiiksi yleiset ja vähän erikoisemmatkin moduulit. Lisäosia saa siihenkin ilmaiseksi ja maksamalla, ja niitä voisi myös jakaa eri palvelujen välillä, mikä ei valitettavasti ole kovin yleistä. Omien komponenttien tuottaminen on ketterää, ja moduulit toimivat toisistaan erillään. Asiakaskohtaisten ja yhteisten komponenttien kehityssyklit voidaan eriyttää. 

Täydennystä vertailulistalle

Ch5:n kokemus molemmista järjestelmistä tuo esiin vielä pari vertailukohtaa, joissa WordPress arveluttaa, mutta Liferay on edukseen:

1. Tietoturva

WordPress on yleisyytensä vuoksi suosittu hyökkäyskohde. Valtava lisäosien tuottajien kirjo lisää haavoittuvuutta, eikä kukaan oikein ole vastuussa. Jatkuvat, tietoturvallisuuden edellyttämät versiopäivitykset vaarantavat eritasoisista liitännäisistä rakennetun kokonaisuuden.

Liferay on kehittynyt paljolti intranet-käyttötarkoitukseen, minkä vuoksi tietoturva on sen ydintä. Haavoittuvuuksia paljastuu harvoin, ja ne paikataan.

2. Integroitavuus

WordPress on – jälleen kätevimmin lisäosilla – integroitavissa sekin. Lisäosien kerryttäminen ja tietoturvakysymykset arveluttavat.

Liferay on juuriltaan integraatioalusta. Se on periaatteeltaan salliva ja tukee useita standarditekniikoita. Portaalissa on valmiina integraatiot esimerkiksi käyttäjähallintaan. Toistaiseksi ei ole tullut vastaan tahoa, johon integroiminen ei olisi onnistunut.

Toimiiko se myös päinvastoin: WordPressin vahvuudet ovat Liferayn heikkouksia?

1. Tunnettuus

WordPress on yleisin verkkojulkaisualusta (noin 30% kaikista), mutta ei ehkä paras kaikkiin käyttötarkoituksiin. Yleisyys ei tarkoita sitä, että kaikki maailman organisaatiot olisivat ajatuksella valinneet WordPressin, vaan ennemminkin, että se on miljoonien siviilikäyttäjien ykkösvalinta tee-se-itse-sivustoihin.

Liferay ei ole kaikkien verkkosivustojen massassa alustana isoilla prosenteilla, mutta sillä toteutetut referenssit ovat toimivia ja tarkoituksenmukaisia. Ehkä kannattaa tutkia, mitä oman organisaation kaltaiset toimijat ovat valinneet, miksi, ja ovatko tyytyväisiä.

2. Kustannukset

WordPressiin liittyy mielikuva ilmaisuudesta tai ainakin edullisuudesta. Kokemuksemme mukaan WordPressin kustannustehokkuus toteutuu, kun sen lähtötaso on lähellä sitä, mikä riittää. Jos pystytään valitsemaan laadukas ja halutuilla sisältökomponenteilla siroteltu ulkoasuteema, joka vain tuunataan oman graafisen ohjeiston mukaan, on WordPress nopea ja näppärä ottaa käyttöön.

Räätälöinti, lisäominaisuudet, korkeammat vaatimukset, variaatiot rakenteeseen ym. monimutkaisuuden lisääntyminen on WordPressissä yllättävänkin hankala hoitaa. WordPressin huima suosio on myös nostanut osaavien resurssien tuntitaksaa. Mahdollinen ero muihin järjestelmiin supistuu suurissa hankkeissa, WordPressilläkin toteutut suuret projektit ovat hyvinkin kalliita.

Liferayhin liittyy ehkä mielikuva korkeista kustannuksista, mutta tämä voi johtua EE-versioon liittyvistä lisenssikustannuksista (CE-versio on maksuton) ja siitä, että Liferaylla taklataan yleensä hyvin haastavia kokonaisuuksia, jolloin keskihinta luonnollisesti nousee projektien laajuuden mukana. Yksinkertaisiin toteutuksiin Liferayn sisäänrakennetut ominaisuudet ovat ylimitoitetut, mutta toteutuksen työmäärän hintaero ei välttämättä ole mitenkään merkittävä. Ja lopputuloksena on stabiili, tarvetta vastaava kokonaisuus, jonka jatkokehittäminen ei keskity koossapitämiseen vaan täydentämiseen.

3. Helppokäyttöisyys

WordPressiin liitetty "helppokäyttöisyys" on ollut meille Ch5:ssä vaikea sisäistää. Ehkä siksi, että meillä on taustalla oma Navigo CMS -julkaisujärjestelmä, jonka WYSIWYG-vastaavuus on omaa luokkaansa. Monilla käyttäjillä voi olla WordPress käyttökokemuksia, joten se voi helpottaa käyttöönottoa.

Liferayssa kirjautunut käyttäjä voi surffailla sivustolla loppukäyttäjän kokemusta vastaavassa näkymässä, jossa muokattavat asiat näyttäytyvät aktiivisina (voi myös piilottaa). Yleisimmin käytetyt painikkeet ovat pikavalikoissa, ja hallintapaneeli siitä erillään. Ylläpitoon voi valita eri sisältöeditoreista esimerkiksi yleisesti tunnetun CKEditorin.

Liferay on monipuolinen työkalu, mutta peruskäyttäjän kokemuksen saa helpoksi käyttöoikeuksia rajoittamalla.

4. Valmisteemat

WordPressin kanssa ollaan tehokkaita, kun jokin valmis teema (joka saisi vielä olla laadukkaasti toteutettu), vähän tuunattuna, sopii tarkoitukseen. Ihkuimmat ilmeet web designin aallonharjalla ovat aika usein WordPressiä, mutta aika varma voi olla, että aika monella on aika samanlainen ulkoasu – viimeistään ensi viikolla.

Liferaylle ei ole valmiiden ulkoasujen ekosysteemiä. Liferayssa ei toisaalta tarvitse miettiä rajoitteita, kun suunnitellaan ulkoasua. Liferay tukee suoraan yleisiä käyttöliittymäkirjastoja, joten pätevä tekijä voi toteuttaa haluamansa käyttäjäkokemuksen ilman valmisteemojen rajoituksia. 

Yhteenveto: järjestelmät tekevät parhaiten sitä mihin ne on tarkoitettu

  • WordPress on alkujaan blogialusta, jolla voi hyvin tehdä myös yksinkertaisia sivustoja.
  • Liferay on portaali, joka on parhaimmillaan integraatioiden keskiössä ja/tai monisivuhallinnassa.

Lue myös nämä