Kokemuksia Liferay Portal 7.0 -julkaisujärjestelmästä

2.2.2017

Ch5:ssä on tehty sisäisen projektin (oma intranet) lisäksi jo varsin monimutkainen ja suuri projekti viimeisimmällä Liferay Portal 7.0 CE -alustalla: Kirkkojakaupunki.fi.

Liferay 7 valikoitui Helsingin Seurakuntayhtymän tilaamaan projektiin tarjouskilpailutuksen järjestelmätestausvaiheessa, jossa eri tarjoajien alustojen soveltuvuus tarkoitukseen kokeiltiin käytännössä.

– Liferay oli paras kun testasimme. Sisältöeditori oli meistä testatessa aika tavanomainen, mutta etusivujen ja koontisivujen teko oli juuri sitä mitä halusimme – drag-and-drop -siirtely ja monipuoliset suodatusvaihtoehdot, analysoi Helsingin Seurakuntayhtymän verkkoviestintäsuunnittelija Eeva Järvinen.

– Käyttökokemuksen myötä voi sanoa, että editori on oikeasti paljon parempi kuin mitä ensivaikutelma antoi ymmärtää. Rakenteellisen datan editointi rakenteellisena on toimitukselle tällä sisältömassalla helpompaa kuin käsityötä vaativa free-form-editointi.

Liferay Portal 7.0

Kehittäjäystävällinen Liferay 7.0

Kehittämisen näkökulmasta Liferay on kehittynyt valtavasti. Ch5:ssä on tehty töitä Liferaylla 4-versiosta asti. Seiska tuntuu ohjelmoijankin näkökulmasta valmiilta ja kätevältä.

– Liferay 7:n konepellin alla alkaa olla sellaista tavaraa, että kehittäminen on jopa miellyttävää, sanoo Ch5:n tekninen projektipäällikkö Joonas, joka on kokenut versionumerot neljästä seiskaan.

Liferay 7:n kenties merkittävin tekninen harppaus on modernien, modulaarista rakennusta tukevien OSGi-standardien käyttöönotto. Tämä ei kuitenkaan poissulje muiden standardien mukaan tehtyjen moduulien käyttöä.

Web Designer Jani vahvistaa, että myös ulkoasun työstäminen on tehostunut päivittyneiden kirjastojen ja parempien työkalujen myötä. Liferay 7:n oman Eclipse IDE:n käyttöä kehityksessä testannut Atte totesi sen mukavan toimivaksi. Kehittäjät voivat kuitenkin hyödyntää suosimaansa IDE:ä ilman rajoituksia Liferaylta.

Erityisesti intra- ja extra-toteutuksissa kiinnostava, 6 ja 7 -versioiden välissä ilmestynyt Liferay Social Office on parhailta osiltaan valmiiksi sisällytetty Liferay 7.0-asennukseen. Sosiaaliset työkalut tukevat digitaalista vuorovaikutusta verkkoyhteisöissä.

Ketterää elinkaarikehittämistä

Liferay Portal 7.0 mahdollistaa vaiheittaisen, jatkuvan jatkokehittämisen. Esimerkiksi Kirkkojakaupunki.fi-projektissa saatiin julkaisukelpoinen, vähimmäisvaatimukset täyttävä ja täysin toimiva sivusto julki noin kuudessa viikossa. Jatkokehitystä on suunnitteilla vuosiksi eteenpäin.

– Julkaisuhetken Kirkkojakaupunki.fi on hyvä pohja ja hieno alku verkkomedialle. Toimitus sai uuden lelulaatikon, ja kun työkalut tulevat tutummiksi, veikkaan, että myös toimituksen työtavat alkavat muuttua. Samalla tulee myös kehitystarpeita toimitustyön vaatimuksista lähtien. Liferay on huomattavan rakenteinen, ja koska myös tietomme on hyvin rakenteista, Liferayllä saa helposti jutuistamme ilon irti. Liferay ja meidän datamme sopivat yhteen, ja se näkyy tietysti myös lopputuloksessa, sanoo Eeva Järvinen.

Lue lisää Kirkkojakaupunki.fi projektista:

Liferaylla toteutettu verkkomedia Kirkkojakaupunki.fi avattiin

Lue lisää kilpailutuksesta:
Ch5 on valittu uuden Kirkkojakaupunki.fi:n toteuttajaksi

Sivun alkuun